تفاوت ظروف یک بار مصرف گیاهی با ظروف پلاستیکی
دسته : اخبار محیط زیست

گفتگو منتشر شده در روزنامه نسل فردا با عبدالرضا محمدی دکترای مهندسی علوم وصنایع غذایی

نسل فردا: ظروف پلاستیکی جایگاه ویژه‌ای در زندگی ما دارند و حذف آن‌ها غیر ممکن است تا چند سال پیش که استفاده از ظروف یک بار مصرف پلاستیکی هنوز در میان مردم متداول نشده بود، مردم مواد غذایی خود را در کاسه های فلزی و ملامینی می‌ریختند اما امروزه به علت راحتی استفاده از ظروف یک بار مصرف، تولید این ظروف افزایش یافته است با توجه به مشکلات در خصوص ظروف یک‌بار مصرف پلاستیکی بایداز ظروفی استفاده شود که کمترین آسیب را به سلامتی و محیط زیست بزند پس باید به سمت استفاده از ظروف یک‌بار مصرف گیاهی رفت . به همین دلیل گفت و گویی را بادکــــــــــــترعبدالرضا محمدی ندکترای مهندسی علوم وصنایع غذایی از دانشگاه مالـزیusm ترتیب دادیم که در ادامه می خوانید .
جناب دکتر محمدی مواد تشکیل دهنده ظروف یکبار مصرف گیاهی ازچیست. ؟آیا این مواد معایب ومزایائی هم دارند.؟لطفا راهنماییهای لازم را بفرمایید.

مواد تشکیل دهنده ظروف یک‌بار مصرف گیاهی، از مواد طبیعی گیاهی نظیر نشاسته ذرت، سیب زمینی و گندم ساخته می‌شود. نشاسته به طور طبیعی یک پلیمر گیاهی ضعیف است که خاصیت هیدروفیلی (آب دوست) دارد، پس باید به پلیمر قوی تبدیل شود، افزودن اسیدهای چرب گیاهی مانند استاریک اسید و اولئیک اسید باعث می‌شود تغییراتی در ترکیب اولیه به وجود آید و با تشکیل گروه استری با زنجیره طویل کربنی خاصیت آب گریزی ایجاد شود.
با توجه به این که این ظروف از مواد طبیعی گیاهی نظیر نشاسته ذرت، سیب زمینی و گندم ساخته شده و در تولید آن‌ها از موم عسل، روغن‌های گیاهی و گلوتن به منظور ایجاد خاصیت پلیمری و ضدآب (آب گریزی) استفاده شده،
و دارای مزایایی هستند که از جمله فواید این محصولات به موارد زیر می‌توان اشاره کرد:
به دلیل عدم استفاده از مواد شیمیایی در هنگام استفاده از مواد داغ و چرب هیچگونه مواد مضری از آن وارد غذا نمی‌شود. به عبارتی این ظروف عاری از هرگونه اثرات مضر و عکس‌العمل‌های شیمیایی در تماس با مایعات و غذاهای داغ هستند.این ظروف مقاوم در برابر حرارت هستند یعنی در دمای بالاتر نیز می‌توان از آن‌ها استفاده کرد.وابستگی به مواد نفتی ندارند.دوره تجزیه پذیری آن‌ها کوتاه است. زمان برگشت این ظروف به طبیعت 5 تا 6 ماه بدون هیچ آسیب زیست محیطی می‌باشد. همانطور که توضیح داده شد در ظروف یک‌بار مصرف گیاهی به دلیل ماهیت مواد تشکیل دهنده گیاهی به طور عمده نشاسته، مواد سمی شیمیایی وارد غذا نمی‌شود و سلامت افراد را تهدید نمی‌کند ضمن این که این ظروف در خاک و طی مدت حداکثر 6 ماه به چرخه طبیعت بر می‌گردند.از معایب این ظروف می‌توان به این نکته اشاره کرد که ممکن است در صورت ریختن مایعات در این ظروف کمی بوی نشاسته حس شود که به دلیل استشمام همزمان احساس می‌شود که مزه مایعات تغییر کرده است، البته این بو اندک است و ممکن است تنها برخی از افراد متوجه آن شوند.

چگونه می‌توان اطمینان حاصل کرد که این ظروف سالم هستند؟
هنگامی که جلوی نور گرفته می‌شوند رگه رگه نباشند و2- تیرگی و لکه سیاه در آن‌ها مشاهده نشود.همچنین باید دقت شود تا ظروف سطح یکنواختی داشته باشند.در این صورت می‌توان از سلامت ظرف مطمئن شد.انستیتو سرطان فرانسه میزان سرطان‌زایی ظروف پلی استایرنی را از درجه 3 به درجه 2 کاهش داده یعنی آن‌ها را مواد خطرناک اعلام کرده است. استفاده از ظروف یک بار مصرف پلی استایرن و بسیاری از ظروف کاغذی موجود در بازار (به علت دارا بودن لایه ای از پلاستیک در رویه داخلی ظرف) موجب از بین رفتن ویتامین‌ها و پروتئین‌های موجود در غذا، ورود مواد سمی به غذا و تجمع این مواد سمی در بافت چربی بدن که به تدریج موجب خستگی، عصبیت، بی‌خوابی، کم شدن پلاکت‌ها و گلوبولین، غیرعادی شدن کروموزوم‌ها، شیوع انواع سرطان‌ها سرطان کبد، ریه و پروستات و انتقال مواد خطرناک از طریق ژن‌ها از نسلی به نسل دیگر خواهد شد. این در حالی است که معضل پراکنش زباله‌های پلاستیکی در جای جای کشور و ورود مواد سمی حاصل از تجزیه این مواد به چرخه غذایی موجودات نیز موجب ایجاد بسیاری از مشکلات زیست محیطی شده است؛ لذا طبق دستور وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، استفاده از ظروف یک بار مصرف پلی استایرن در کلیه‌ی بیمارستان‌ها، سالن‌های غذاخوری، بوفه‌ها، رستوران‌ها، هتل‌ها، دانشگاه‌ها و ... برای مصرف مواد غذایی داغ، چرب و مواد غذایی اسیدی که موجب آزاد شدن مواد شیمیایی و حل شدن استایرن های آزاد این ظروف در مواد غذایی می‌شود منع شده است.
ظروف یک بار مصرف پلاستیکی

ودرپایان این ظروف برای سلامتی مضر نیست و عوارض آلرژیک و سرطان‌زایی ندارد و می‌تواند جایگزین خوبی برای ظروف فعلی باشد.ظروف یک‌بار مصرف گیاهی تماماً از گیاه و با ترکیبی از نشاسته ذرت، موم عسل، روغن گیاهی، سلولز و فیبرهای گیاهی ساخته می‌شود و طبق آزمایشاتی که از سوی وزارت بهداشت انجام شده به هیچ عنوان برای سلامت انسان مضر نیست.همچنین سال‌ها طول می‌کشد تا ظروف پلاستیکی به چرخه طبیعت بازگردد و البته پس از بازگشت نیز با توجه به مواد شیمیایی که دارد، برای گیاهان خوب نیست و آن‌ها را آلوده می‌کند و در صورت ترکیب با اکسیژن هوا نیز آلودگی ایجاد می‌کندظروف یک‌بار مصرف گیاهی به طور مستقیم خوراک دام و طیور می‌شوند ضمن این که قابلیت آن را دارند تا در کمتر از شش ماه به طبیعت باز گردند. خوشبختانه ایران در جهان پس از کشورهای آمریکا، آلمان، انگلیس و ایتالیا، پنجمین کشوری است که به فناوری تولید ظروف یک‌بار مصرف گیاهی دست یافته و به عنوان تنها تولید کننده این نوع ظروف در خاورمیانه شناخته شده است.

-------------------------
مضرات ظروف یک بار مصرف پلاستیکی
۱- زیست محیطی:
پلاستیک‌ها دسته‌ای از بسپار های افزایشی یا تراکمی هستندو معمولاً‌ زمانی که وارد چرخه طبیعت می‌شوند، لایه محافظی به شکل عایق در دل خاک ایجاد می‌کنند و ۳۰۰ تا ۵۰۰سال طول می‌کشد تا تجزیه شوند. و طول عمر پسماند این مواد،آلودگی منابع زیرزمینی و خاکی را نیز در پی خواهد داشت و تا حد قابل توجهی باعث کاهش حاصلخیزی زمین کشاورزی می شود.همچنین باعث شیوع انواع بیماری های همه گیر خواهد شد که برای تمام موجودات زنده منطقه خطرناک است.
به علت حجم زیاد این نوع زباله،مراکز پسماند مجبور به رهاسازی مقداری از آن در طبیعت هستند(همانطور که در اراضی شمال کشور با این مشکل دست به گریبان هستیم) که همین امر باعث اشغال زیستگاه فون و فلور آن منطقه میشود و با محدود کردن نیچ آنها، در طولانی مدت باعث رقابت بین گونه ای و درون گونه ای و در نهایت کاهش تنوع زیستی می گردد.
۲-بیماریزایی:
مواد پلاستیکی حاوی ترکیبات فنول میباشند که در هنگام تماس با مواد داغ،کمی نرم شده و گاز دیوکسین آزاد میکنند.سرطانزا بودن این قرآیند وسمیت این گاز به حدی است که اتحادیه اروپا با ترسیم چشم اندازی کوتاه مدت،برنامه ریزی کرده است تا سال ٢٠١۵، ۷٠ درصد ظروف پلاستیکی در این قاره با ظروف یکبار مصرف گیاهی جایگزین شود.یکی از دلایل جایگزینی ظروف کاغذی بجای ظروف یونولیتی در فست فود های اروپا نیز همین موضوع بوده است.
همچنین اثرات سوء این ظروف در سقط جنین و تولد نوزادان ناقص در زنان بارداری که مصرف کننده دائم مواد غذایی آغشته به دیوکسین بودند نیز به اثبات رسیده است.
۳-بهداشتی :
به تازگی مشکل بزرگتری در تولید ظروف یکبار مصرف پلاستیکی پیش آمده است و این مشکل همان بازیافت یا ساخت ظروف یکبار مصرف از زباله پلاستیکی غیر بهداشتی است که تولید این ظروف بیشتر در کارگاه های انجام می شود که هیچ مجوزی از نهادی رسمی ندارند و به دور از چشم مامورین بهداشت انجام می شود و خدا می داند که آنان ؛ ظروف یکبار مصرف خود را با چه موادی ضایعاتی می سازند که با قیمتی ارزانتر از مواد دست اول در بازار به فروش می رسد که استفاده از این ظروف بر سر سلامتی این مردم چه خواهد آورد!
۴-اقتصادی:
هزینه های درمان بیماری های ناشی از مصرف مواد غذایی آغشته به دیوکسین به حدی است که به تنهایی میتواند دلیلی برای جلوگیری از تولید این ظروف باشد.از طرفی هزینه های تحمیلی آن بر طبیعت را نباید فراموش کرد.تا جاییکه هزینه تحمیلی به طبیعت در اثر انباشت پسماند این ظروف در جنگل های نواحی شمالی کشور خود به معضلی بزرگ تبدیل شده است.
عجیبتر از همه این است که ما داریم طلای سیاه یا همان نفت با ارزش خود را به راحتی به ماده ای مضر و کم ارزش با طول عمر بسیار بالا تبدیل میکنیم و این یعنی له کردن تمامی ارزش های توسعه پایدار زیر چرخ دنده های صنعت.



پرفروش ترین محصول گیاهی این ماه : دیس و سینی چند خانه یکبار مصرف




طراحی سایت از : اهواز PHPHOST.ir
قالب این سایت به صورت انحصاری طراحی شده و عکس ها نیز انحصارا عکس برداری شده و کپی رایت دارند هرگونه کپی برداری از قالب این سایت یا عکس های آن طبق ماده 12 قانون جرایم رایانه ای ممنوع است و پیگرد قانونی دارد . درمان سفیدی مو 5040